hdz-logo

1 185312

''Državni proračun za 2014. godinu izgleda kao da je Vlada u cijelosti digla ruke, kao da je kazala da mi dalje ne možemo i ne znamo, pa ako EU s tim nije zadovoljan, onda ćemo proračun promijeniti'' poručili su u petak HDZ-ovci na konferenciji za novinare na kojoj su komentirali u četvrtak  predstavljeni rebalans proračuna za ovu godinu te proračun za 2014.

''Držimo da je Hrvatska preozbiljna država, država koja je članica EU, koja ne može dopustiti da njezinu fiskalnu politiku vode europski birokrati. Smatramo da bi hrvatska Vlada trebala sama imati snage predlagati i provoditi rješenja koja će poboljšati našu ekonomsku situaciju, a ne prepuštati proračun isključivo odlučivanju europskih birokrata'' referirala se HDZ-ova bivša ministrica financija Martina Dalić na obrazloženje proračuna za 2014.''

Gledajući rebalans proračuna, HDZ-ovci su primijetili da se Vlada približava stvarnoj razini manjka u 2013. godini, a za 2014. predlaže daljnji rast proračunskog manjka, proračunskog deficita i eksploziju javnog duga. HDZ-ovce zabrinjava i, kako kažu, činjenica da Vlada nema nikakvu viziju kako namjerava zaustaviti i preokrenuti ove loše trendove te na koji način namjerava stabilizirati rashode i pokrenuti gospodarski rast. Smatraju da je potrebno napraviti minimalno jasan, precizan i zaokružen trogodišnji plan za gospodarski oporavak i rast.

''Spirala duga i deficita sve se brže i brže vrti, a nema ni ekonomske politike, niti plana za poticanje i osnaživanje gospodarskog oporavka. Umjesto mjera za rast, jačanje konkurentnosti, poticanje poduzetništva i privlačenje investicija, jedino konkretno što nalazimo u ovom paketu dokumenata jesu ponovno mjere za povećanje poreza i poreznog opterećenja građana'', nastavlja Martina Dalić.

Oporba također zamjera što uz proračun nema ni riječi o reformama koje bi stabilizirale rashode i bile poticaj za rast.
''Iz toga možemo zaključiti da Vlada ponovno planira povećavati broj zaposlenih. Istodobno, neprihvatljivo je i potpuno nepravedno da se u proračunu koji nudi porast mase plaća predviđa i planira smanjivanje mirovina. Mirovine bi ipak, uključujući mirovine i po posebnim propisima kojima se određuju mirovine braniteljima, trebale biti posljednje na listi rashoda za koje se planiraju rezovi. Neprihvatljivo je da se planira porast mase plaća, a istodobno i smanjivanje mirovina'', objašnjava Dalić.
Osvrnula se i na uvođenje radne obveze za zdravstvene djelatnike koju je u četvrtak na sjednici Vlade najavio premijer Zoran Milanović, za koju smatra da nije sukladna zakonu. Takvo se donošenje protuzakonitih odluka, dodaje, ne može zvati reformom zdravstva.

''Čini se da je ministar financija potpuno pobrkao temeljne postulate fiskalne politike tvrdeći da nam deficit ni na koji način nije problem, već da je problem dug, i to posebno zabrinjava. Dug je rezultat deficita i rezultat rekordno visokog deficita u 2012. i 2013. kakav u povijesti hrvatskih javnih financija nije zabilježen i ne može se dug ni na koji način niti smanjiti ni riješiti bez saniranja deficita i pokretanja gospodarskog rasta'' komentira Dalić.
Na pitanje hoće li sada HDZ podnijeti zahtjev za izglasavanje nepovjerenja Vladi, budući da je to predsjednik te stranke Tomislav Karamarko najavio nakon što vidi prijedlog proračuna, Dalić je rekla da ovaj proračun sigurno jest jedan od bitnih elemenata za takav potez.

''Pitanje zahtjeva za za izglasavanje nepovjerenja i moguće interpelacije o radu Vlade podnijet ćemo u trenutku kada ocijenimo da je to političko najoportunije i kada ocijenimo da u tom kontekstu možemo argumentirati, pokazati i dokazati značajan broj argumenata koji dokazuju neprimjerenost i nekvalitetu rada Vlade'', zaključila je Martina Dalić.

Izvor: dnevno.hr