hdz-logo

naslovna1

U petak, 15. studenog 2013. u Galeriji CZK Vela Luka, u organizaciji Narodne knjižnice "Šime Vučetić" i Centra za kulturu Vela Luka, održano je predstavljanje autobiografije dr. sc. Petra Gugića  "Krivudavi putovi života". Autor je segmentne priče o svom životu ispričao kroz 30 novela u kojima se usput pojašnjavanju događanja i društvena zbivanja na ovom dijelu otoka od vremena I sv rata pa gotovo do danas.

Dr. sc. Petar Gugić rođen je u obitelji prožetoj katoličkim odgojem i hrvatskim domoljubljem, odgajao se bez oca koji je u Petrovoj najranijoj mladosti nestao negdje u bespućima Južne Amerike. Školovanje mu je bilo puno dilema i neizvjesnosti. Srednju školu je pohađao u vojvođanskom Petrogradu današnjem Zrenjaninu. Nakon početka II sav rata je stjecajem okolnosti zbog nepostojanja drugoga izbora, upisao Domobransku vojnu akademiju u Zagrebu, gdje se u tek oformljenoj NDH priprema da postane inženjerac. Kao dobar student Petar je  izabrao zrakoplovstvo.

Nakon rata, sam, poražen i zarobljen, ponovno je na početku. Preživljava na različite načine sve kako bi konačno upisao studij Elektrotehnike. Nakon diplome Petrov život nezaustavljivo klizi prema akademskoj karijeri i ljubavi prema znanosti. Čovjek bez prošlosti, kako samog sebe tada naziva, jer trebalo je na svaki način prešutjeti prošlosti, brzo se uspinjao na hijerarhijskoj ljestvica, pa je Institut za medicinska istraživanja tadašnje JAZU logična naredna destinacija.

Od 1969 Petar Gugić, sad već istaknuti i nagrađivani znanstvenik, postaje docent na Elektrotehničkom fakultetu u Splitu, doktorsku disertaciju brani u Ljubljani, ističe se nizom radova među kojima se posebno ponosi kompjutorizacijom vojne bolnice u Zagrebu. Godine 1979 postaje redovan profesor na splitskom FESB-u. Nakon umirovljenja vrijeme provodi u Veloj Luci.

Knjigu su predstavili dr. sc. Dinko Radić i dr. sc. Franko Mirošević, program je vodila Anita Borovina, a predstavljanje je pjesmom upotpunila muška klapa Vela Luka Proizd.

klapa1           

IMG 0709

IMG 0708