hdz-logo

referendum

REFERENDUM o braku održat će se 1. prosinca, odlučio je Hrvatski sabor. Za raspisivanje referenduma na taj datum glasalo je 104 zastupnika, 13 ih je bilo protiv, a petero suzdržanih.

Nezavisna zastupnica Jadranka Kosor predložila je saboru da se referendumsko pitanje pošalje Ustavnom sudu na ocjenu ustavnosti. Kolege zastupnici nisu je podržali. Protiv njenog prijedloga glasalo je 75 zastupnika, a samo 39 ih je bilo za.

Raskol SDP-a i HNS-a

Zanimljivo je da su Kosoričin prijedlog podržali saborski zastupnici HNS-a, članovi vladajuće Kukuriku koalicije. No, protiv davanja pitanja na ocjenu ustavnosti bili su SDP-ovci, isto kao i HDZ-ovci.

Zastupnici HNS-a zbog toga su zatražili pauzu da se dogovore kako će glasati. Raspisivanje referenduma HNS na kraju nije podržao: dio njihovih zastupnika bio je protiv, a dio suzdržan.

HNS je bio spreman glasati za raspisivanje referenduma, ali je, kako je objasnio Jozo Radoš, Klub odlučio da to ipak neće učiniti jer Sabor nije poslao zahtjev za ocjenu ustavnosti pitanja.

"S obzirom da nemamo mišljenje nadležnog tijela, Ustavnog suda, smatramo da ovaj proces nije valjan i Klub HNS-a neće glasati za raspisivanje referenduma", rekao je Radoš.

"Sabor izglasao raspisivanje referenduma. Mi u HNS-u to nismo podržali jer nije zatraženo mišljenje Ustavnog suda", napisao je na Facebooku zastupnik HNS-a Igor Kolman.

HDZ-ovci i HDSSB-ovci na referendumu će glasati "za"

Željko Reiner (HDZ) uzvratio je, pak, da vladajući sve koji misle drugačije i imaju drugačiji svjetonazor smatraju svojim neprijateljima. Ustvrdio je da se protiv referenduma vodi medijska kampanja te poručio da su "vremena jednoumlja iza nas".

"Unošenje ovakve formulacije u Ustav ne diskriminira nikoga niti ikome oduzima išta", ustvrdio je Reiner, podsjetivši da definicija braka kao životne zajednice muškarca i žene postoji i u Obiteljskom zakonu. "Nitko nikad zbog te formulacije nije rekao da je neka skupina diskriminirana", kazao je Reiner.

Slično misli i Dražen Đurović (HDSSB). "Nisam siguran da bi one koji traže ocjenu ustavnosti zadovoljilo i mišljenje Ustavnog suda, ako bi bilo pozitivno. Možda bi ih zadovoljilo samo ustavno pitanje da brak nije zajednica muškarca i žene", rekao je Đurović.

Upitao je i zašto se oko referendumskog pitanja stvara toliki problem, ocijenivši da takva ustavna formulacije neće ugroziti homoseksualce niti spriječiti da im se kroz druge zakone daju prava kakva uživaju u drugim zemljama EU.

"Pripadnici nekih stranaka imaju problem s većinskim mišljenjem, ali mi živimo ovdje gdje živimo, s narodom kakav jest. Svi koji su protiv definicije braka mogu provesti kampanju, izići na referendum i glasovati protiv", rekao je Đurović, najavivši da će osobno na referendumu glasovati 'za'.

Definicija braka direktno ulazi u Ustav

Ukoliko većina građana na referendumu odluči da se brak treba definirati kao zajednica muškarca i žene, takva odredba će direktno ući u Ustav RH. Definicija braka uvrstit će se u članak Ustava kojim se štiti obitelj.

Ovo će biti treći državni referendum u povijesti Hrvatske, a prvi koji se raspisuje temeljem prikupljenih potpisa građana. Dovoljan broj potpisa svojevremeno su uspjeli sakupiti još samo sindikati, koji su se u vrijeme vladavine HDZ-a borili protiv izmjena Zakona o radu. Taj referendum, međutim, nikad nije održan.

Građansku inicijativu "U ime obitelji" svojim je potpisima poduprlo više od 740 tisuća građana, a njihove su potpise inicijatori Saboru predali još prije četiri mjeseca.

Odbor za Ustav Saboru je potom predložio donošenje odluke po kojoj bi se građani na referendumu odlučili tek o pokretanju ustavnih promjena, o kojima bi u konačnici odlučivao Sabor, dakle ne i o samoj promjeni Ustava.

Na takav prijedlog reagirao je Ustavni sud, tumačeći da je referendumska odluka obvezujuća, da ima trenutačni pravni učinak, da bi potvrdan odgovor na referendumsko pitanje automatski značio promjenu Ustava te da Sabor o tomu više ne može odlučivati.

Odbor za Ustav jučer je prihvatio HDZ-ove amandmane kojima je odluka o raspisivanju referenduma usklađena s takvim mišljenjem Ustavnog suda, a ti su amandmani danas i službeno postali dio odluke.

Izvor: www.index.hr