hdz-logo


 • U srijedu, 28.08.2013. g. u Dubrovniku Župan Nikola Dobroslavić je sazvao sastanak na temu Prometne povezanosti naše županije. Naš načelnik nije se pojavio na ovom važnom sastanku gdje su bili gotovo svi načelnici i gradonačelnici, te ostali dužnosnici iz naše županije. 

  Nije to prvi put da naš načelnik ignorira svoje obaveze vezane za predstavljanje općine. Nije se on pojavio ni da Svečanoj sjednici Grada Korčule ni Općine Lumbarda kao ni na koordinaciji načelnika vezano za izgradnju regionalnog vodovoda. Možda nas ove stvari ne bi čudile da je načelnik početnik, ali netko tko obnaša vlast u trećem mandatu ne bi smio sebi dopustiti ovakve pogreške. Veliki dio načelničkog posla svodi se upravo na predstavljanje naše općine i zastupanje naših interesa a to je nemoguće raditi iz ureda.

 • images

  Kako doznajemo u srpnju ove godine regionalni vodovod NPKLM i Općine otoka Korčule i Grad Korčula su potpisali ugovor o nastavku izgradnje regionalnog vodovoda na području otoka Korčule. Ugovore su potpisali svi načelnici sa otoka osim Načelnika Vele Luke. Tim činom Načelnik Tonči Gugić blokira daljnju izgradnju vodovoda i dovod toliko nam željne vode iz Neretve u Velu Luku. Zaista je čudno da Načelnik koči taj projekt, za kojeg je kao oporbeni vijećnik bio izuzetno zainteresiran. Saborski zastupnici iz redova SDP-a pokušali su urazumiti načelnika da promijeni svoju neodgovornu odluku koja utječe na daljnji razvoj kompletnog vodovoda i ostale jedinice lokalne samouprave.  

   Vrijednost te investicije broji se u stotinama milijuna kuna a financiraju je Ministarstvo regionalnog razvoja, Hrvatske vode i jedinice lokalne samouprave. Za pojedine faze se potpisuju ugovori o zajedničkom financiranju kojim se svi sudionici obvezuju na plaćanje. Posljednji takav ugovor je Načelnik Općine Vela Luka odbio potpisati tvrdeći da Općina nema novca za financiranje.

  Bez obzira na stanje općinskog proračuna, postoje prioriteti, a što je važnije za život jednog mjesta od vode? I još dodajmo: na muci se poznaju junaci, biti Načelnik - samostalno, a ne unutar poglavarstva, težak je zadatak. Tonči Gugić očito nije spreman za njega.

 • zupan europski dan sjecanja

  Župan Nikola Dobroslavić i njegova zamjenica Marija Vučković nazočili su svečanom otkrivanju Spomen-križa 11-orici ubijenih u zaseoku Šiljegi na Novim Selima u općini Kula Norinska. Spomenik za jedanaest članova obitelji Šiljeg, ubijenih 1945. i 1946. godine,u dobi između 22 i 25 godina, otkriven je u sklopu obilježavanja Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima. Župan je u svom obraćanju naglasio važnost obilježavanja žrtava totalitarnih režima 20-tog stoljeća, fašizma, nacizma i komunizma, te je podsjetio da se „mi u Hrvatskoj nismo na pravi način suočili sa zločinima komunizma jer da za to još nema političke volje“. Također, župan je istaknuo kako su još uvijek neistražene brojne masovne grobnice i stratišta. 

  -Samo nam suočavanje s istinom o tome može osigurati budućnost bez nepotrebnih prijepora i podjela. Totalitarni režimi nose sobom crtu zla koja je uzrokovala tolike žrtve i stradanja.- rekao je župan.

  Isto tako, župan je naglasio da od 1990-tih živimo u demokraciji, da moramo čuvati i izgrađivati demokraciju jer jedino ona štiti od devijacija koje vode u totalitarizam.

  -Zahvaljujući hrvatskim braniteljima, cijelom hrvatskom narodu i posebno prvom predsjedniku dr. Franju Tuđmanu imamo svoju državu, demokraciju i moramo je čuvati za sigurnost i budućnost naše djece i unuka- zaključio je župan.

  U prošlom sazivu Općinskog vijeća Vele Luke a na prijedlog načelnika općine uvrstilo se u općinski protokol polaganje vijenca 23. kolovoza, za sve žrtve totalitarnih i autoritarnih režima. Načelnik općine također je u prethodne četiri godine polagao vijenac na Vraninama za sve žrtve okrutne ubijene u drugom svjetskom ratu.

 • Koaliciji SDP-HSS-HSLS izuzetno se je žurilo sa izborom predsjednika Općinskog vijeća. Prema riječima načelnika Tončija Gugića "problemi su locirani", treba početi raditi, a za to je potrebno formiranje Općinskog vijeća. I eto, nakon "tri predstave" izabran je predsjednik, ali dalje ni glasa od "vladajućih".

  Prošlo je skoro mjesec dana i ništa se ne događa. Na posljednjoj sjednici nisu izabrani potpredsjednici Općinskog vijeća, što znači da nema niti predsjedništva, a to znači da se ne može odrediti dnevni red sjednice... Dakle, formalno je Vijeće formirano ali ne može raditi. Zašto se odugovlači? Da li načelniku odgovara situacija da nema kontrole od strane Općinskog vijeća? Da li načelniku odgovara da ne počne raditi? Koju sada igru igraju čelnici SDP-a, HSS-a i HSLS-a? Da li su podijelili fotelje vlasti ili i tu ima problema? Vela Luka je na ovim izborima glasovala i rezultat toga su članovi Općinskog vijeća ovakvog kakvog danas imamo. To se može promjeniti jedino sa novim izborima. A do tada treba obnašati vlast. Da li to koalicija shvaća? Na redu je druga lekcija iz demokracije.

 • totalitarni režim

  Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima obilježava se 23. kolovoza kao spomendan u Republici Hrvatskoj, a koji je uveden u protokol Općine Vela Luka 2011. godine. Europski je dan sjećanja na žrtve totalitarnih diktatura u Europi u 20. stoljeću. Poglavito se misli na mučenike komunističkog sustava, teškog totalitarističkog zlosilja koje je u našoj domovini, za vrijeme i nakon drugog svjetskog rata rezultiralo velikim brojem nevinih žrtava. Totalitarni režim pokušao je kroz strukture vlasti i odgoja nametnuti materijalistički pogled na svijet.

  Mučenička krv nevinih žrtava obvezuje nas i buduće generacije da im očuvamo spomen u zajednici naših europskih sugrađana kao kulturno civilizacijsko djelo.

 • naslovnica Agis1

  Promocija knjige Katy Padovan "Agis nevin optužen" održana je u ponedjeljak, 19. kolovoza, u atriju Centra za kulturu u Veloj Luci. Atrij Centra za kulturu bio je premalen za sve one koji su došli čuti Katinu priču o događajima koji su se dogodili njezinom suprugu Agisu, a time i cijeloj njezinoj obitelji. Osnovni motiv pisanja knjige, kako kaže i sama autorica bio je izricanje istine, a iskustvo joj govori da ono što nije napisano - nije se ni dogodilo.

  Prvi dio knjige napisala je Katy Padovan i govori o životu Agisa Padovana od djetinjstva, rada u "Grebenu" do 1973. godine i kalvariji optužbe i suđenja do 1977. Drugi dio knjige su prilozi, dokumenti koji pokazuju istinu o onome što se u knjizi govori. Treći dio knjige su sjećanja Agisovih suradnika na njega i njegov rad. Recenzije za ovu knjigu napisali su Tonko Barčot, prof., i dr.sc. Franko Mirošević.

  Franko Mirošević govorio je društveno političkim prilikama razdoblja "Hrvatskog proljeća" i njegovom utjecaju na Ustav iz 1974. te konačno osamostaljenje Hrvatske 1991. godine. Također je dao i iscrpan pregled cijele knjige. Agisovi prijatelji Vojvodić i Franko Burmas govorili su o prilikama na Korčuli, njegovom radu i aktivnostima, te ga svojom pričom prikazali još kvalitetnije i sveobuhvatnije. Na kraju se nazočnima vrlo emotivno obratila autorica govoreći o tome što ju je potaklo na pisanje, nadajući se da će ono što se dogodilo njenom suprugu i njenoj obitelji biti opomena da se više nikada ne ponovi.

  Prema riječima autorice jedan od razloga pisanja knjige bile su i loše riječi koje je izrekao jedan velolučanin prilikom kandidiranja Dalibora Žuvele za načelnika Vele Luke 2005. godine. Tada ga je taj čovjek usporedio sa Agisom.

  A evo što Dalibor progovara o barbi Agisu u knjizi:

 • Reagiranje župana Nikole Dobroslavića na istup ministra prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine Damira Hadžića glede gradnje Pelješkog mosta:

  zupan 

  „Ministar prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine Damir Hadžić ustvrdio je, u istupu u „Dnevnom avazu“, kako se Pelješki most neće graditi, kako je neisplativ, te kako u Hrvatskoj „nema tako neracionalnih osoba“ koje bi gradile Pelješki most.

  Nažalost, ministar se ovime na neprimjeren način upliće u interno hrvatsko pitanje, a pokazuje i da ne razumije problem o kojem govori.

  Pelješki most nije puko pitanje povezivanja dvije hrvatske obale udaljene 2,4 km, već je to hrvatski geostrateški imperativ povezivanja dva odvojena dijela teritorija. Nikakvo drugo rješenje nije za ovu Županiju ni za Republiku Hrvatsku prihvatljivo. Ne postoji nijedna država na svijetu koja ne bi spojila dva odvojena dijela svoga teritorija kad bi to tehnički mogla, kao što je to moguće u slučaju povezivanja eksklave krajnjeg hrvatskog juga.

  „Nema tako neracionalnih osoba“ u Hrvatskoj, da upotrijebim sintagmu ministra Hadžića, koje ne bi gradile Pelješki most, povezale krajnji jug i otvorile put ekonomskom prosperitetu Pelješca, Korčule, Mljeta, Lastova...“

 • eko etno 1

  Na radost brojnih velolučana i njihovih gostiju  u centru Vele Luke, pred nekoliko tisuća gledatelja održana je treća tradicionalna Eko etno večer  otoka Korčule, u cilju promocije i očuvanja kulturnog i etnološkog bogatstva, promocije otočkih proizvođača i očuvanja starih zanata. Organizator ove večeri je Udruga Vela Luka Event.

  Manifestacija je započela gastro natjecanjem. Pripremao se tradicionalni veloluški brodet, po orginalnoj recepturi. Žiri je vrednovao ukus, kreativnost, orginalnost i urednost, te odlučio da je najbolji brodet pripremio natjecateljski par: Denis Zlokić i Katarina Županić, koji su nagrađeni pršutom, bocom maslinovog ulja Torkul i bocom vrhunskog vina Pošip – Čara.

   U zabavnom programu nastupila je mješovita klapa folklornog društva Kumpanija,klapa Fižul i Željana Petrić. Tradicionalne plesove Vele Luke: mafrinu, četiri pasa, tanac, pritilicu, šegu-šegu otplesao je dječji  sastav folklorne skupine Mafrina. Na radost I uz pljesak brojne publike nastupila je I mala Kumpanija.Na štandovima se također održala prezentacija i degustacija veloluškog vina i ulja.

 • promocija 1U subotu, 3. 8. 2013 u atriju Centra za kulturu, a u organizaciji Narodne knjižnice „Šime Vučetić“, Centra za kulturu Vela Luka i Izdavačke kuće Funditus održano je predstavljanje knjige Pod zemljom u velikim cipelamaautorice Suzane Bosnić.Okupljene ljubitelje književnosti pozdravila je ravnateljica Narodne knjižnice „Šime Vučetić“ Anita Borovina. Istaknula je misiju Narodne knjižnice u približavanju knjige i čitanja, kao jedne od temeljnih civilizacijskih vrijednosti , svojim korisnicima te stanovnicima Vele Luke i svima koji je posjećuju. Moderatorica Ana Živković predstavila je gošće koje su govorile o zbirci. Prof. Jadranka Žuvela je govorila o tematici i simbolici kratkih priča koje čine zbirku Pod zemljom u velikim cipelama. Dublji uvid u njene priče otkriva poeziju žudnje za prošlim vremenima, upamćenim događajima i izgubljenim ljubavima. Urednica ove zbirke priča Darija Žilić osvrnula se na Suzanin književni prvijenac kao i na činjenicu da je u svojim kratkim pričama iskazala ono nešto što je izgubljeno u svijetu koji se predaje vrtoglavosti i opsesijama. Predstavnica izdavačke kuće Funditus Tajana Obradović govorila je kako je došlo do suradnje sa Suzanom i kako je cilj njene izdavačke kuće afirmirati mlade hrvatske autore koji se nalaze u neravnopravnom položaju pred velikim izdavačkim kućama. Na kraju se obratila i autorica Suzana Bosnić koja je govorila o svom pisanju, motivaciji, inspiraciji i svojem novinarskom radu. Publika je sa zanimanjem poslušala i jednu njenu kratku priču – U lovu na padajuće zvijezde.

  Po završetku predstavljanja publika i gosti počastili su se kolačima koje su pripremile članice udruge žena Katarina Zrinski kojima se knjižnica i ovom prigodom zahvaljuje.

  promocija 2

 • knin-zastava-105

  Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih braniteljaslavi se u Hrvatskoj 5. kolovoza svake godine kao spomen na pobjedu u Domovinskom ratu. Na taj datum 1995. Hrvatska vojska je oslobodila okupirani Knin u vojno-redarstvenoj operaciji „Oluja“. Operacijom je vraćen u hrvatski ustavno-pravni poredak cijeli okupirani teritorij, osim istočne Slavonije. „Oluja“ je uz „Bljesak“ ključna akcija koja je dovela do kraja Domovinskog rata. U operaciji je oslobođeno 10.400 četvornih kilometara ili 18,4 posto ukupne površine Hrvatske.

  U ime Općinske organizacije HDZ-a Vela Luka čestitamo Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.