hdz-logo


 • Poštovane Luške i Lučani

  veliko Vam hvala što ste u nedjelju, 28.prosinca izašli na birališta i dali svoj glas našoj predsjedničkoj kandidatkinji gospođi Kolindi Grabar-Kitarović.

  Sa Vašim glasom pomogli ste u ostvarivanju odličnog rezultata u prvom krugu, sa tijesnom razlikom od samo 1.24 %.

  Ostao nam je još jedan krug izbora kako bi naša Kolinda Grabar-Kitarović postala buduća predsjednica Republike Hrvatske.

  Zato, pozivamo Vas da 11.siječnja 2015. izađete na birališta i još jednom date svoj glas za bolju Hrvatsku, našoj Kolindi.

   

 • 1346245694zajednica zupanija3-290812

  Dubrovačko-neretvanska županija, Upravni odjel za međugeneracijsku solidarnost, branitelje i obitelj isplatit će 1,1 milijun kuna umirovljeničkog dodatka za 3242 umirovljenika s područja Županije, kojima mirovina nije veća od 1500 kuna.

  Županijski umirovljenički dodatak dostavit će se na kućne adrese umirovljenicima na području gradova Korčula, Metković, Ploče i Opuzen te općina Konavle, Ston, Janjina,  Orebić, Trpanj,  Lumbarda, Smokvica, Blato, Vela Luka, Kula Norinska, Slivno, Pojezerje i Zažablje.

  Umirovljenicima s područja  Grada Dubrovnika ovaj dodatak se isplaćuje  iz gradskih proračunskih sredstava,  a  umirovljenicima iz općina Dubrovačko primorje, Župa dubrovačka, Mljet i Lastovo umirovljenički dodatak isplaćuju izravno njihove općine, provodeći tako, u suradnji s DNŽ,  Županijski umirovljenički standard.

 • P1030017

  Povodom nadolazećih blagdana članice Zajednice žena HDZ-a "Katarina Zrinski" posjetile su štićenike Doma za stare i nemoćne osobe Vela Luka. Uz ugodno druženje i razgovor, podijelile su im pakete raznovrsnog voća. Na iznenađenje svih prisutnih jedna od štićenica zapjevala je i prigodnu božićnu pjesmu "Radujte se narodi". Posjet je štićenike razveselio i obradovao. Čestitale su im Božić i zaželjele puno zdravlja.

 • DSC 0040 800x533          

  Na adventskom vijencu zapaljena je četvrta adventska svijeća. Božić je pred vratima, a njegovo iščekivanje u ovu nedjelju došašća upotpunio je "Župni zbor Don Ivo Oreb", koji je otpjevao nekoliko prigodnih božićnih pjesama. Tekstove pjesama popratili su i posjetioci Božićnog sajma. Čast paljenja svijeće imao je Tonči Oreb, voditelj "Župnog zbora Don Ivo Oreb".

  Razne božićne ukrase i čestitke prodavali su kao i svake nedjelje do sada udruga Liga protiv raka - ogranak Vela Luka, udruga roditelja djece s posebnim potrebama "Cvitić" i dječji vrtić "Radost". Udruga Liga protiv raka - ogranak Vela Luka organizirala je i prodaju kolača.

  Najveće oduševljenje i iznenađenje bio je posjet Djeda Božićnjaka, koji je najviše razveselio najmlađe. Sa darovima na svojim saonicama i u vreći koju je nosio na leđima, ušetao je na Božićni sajam. Podijelio je darove, a mnogi su se htjeli i slikati sa njim.

  Hvala svima koji su posjećivali Božićni sajam, kupovali i na taj način pomogli radu udruga.

  Fotografije u nastavku...

 • advent 4

 • Na adventskom vijencu u ovoj nedjelji došašća zapaljena je i treća adventska svijeća. Ovaj put su božićni ugođaj upotpunili klapa Vela Luka – Proizd i mješovita klapa FD Kumpanija sa nekoliko prigodnih pjesama. Pridružili su im se i stari mužikanti: barba Mirko, barba Ivica, Janes, Vinko, Snježan i barba Ante. Čast za paljenje svijeće imala je Iva, članica udruge roditelja djece s posebnim potrebama "Cvitić."

  Božićni sajam održao se na trgu pored hotela "Korkyra", gdje su svoje božićne ukrase i čestitke prodavali udruga Liga protiv raka – ogranak Vela Luka, udruga roditelja djece s posebnim potrebama "Cvitić" i udruga "Naši trudi" i dječji vrtić "Radost". Prihod od prodaje kolača Zajednice žena HDZ-a Katarina Zrinski Vela Luka, i prihod od prodaje prigodnih malih poklona za najmlađe, Narodne knjižnice "Šime Vučetić", namijenjen je Hrvatskom Caritasu. U ovoj akciji ukupno je prikupljeno 1822, 00 kn. Kao i svake nedjelje do sada, atrakcija su i pršurate koje „frižu“ članice Lige protiv raka. Hvala svima koji dođu, kupuju i na taj način pomažu radu udruga, a također i veliko hvala svima onima koji su sudjelovali u prikupljanju prihoda za Hrvatski Caritas.

  Slijedeće nedjelje očekuje se dolazak Djeda Božičnjaka, dođite, razveselite najmlađe i poslušajte crkveni zbor "Don Ivo Oreb".

  Fotografije pogledajte u prilogu...

 • ADVENT U VELOJ LUCI2-page00011

 • 1367567476NIKOLA DOBROSLAVI

  Župan Nikola Dobroslavić izrazio je zadovoljstvo rezultatima studije i najavama ministra Siniše Hajdaša Dončića da će se Pelješki most nastaviti graditi 2015. godine.

  - Drago mi je da je to i ova analiza pokazala ono što smo mi govorili cijelo vrijeme. Sigurno je da će studija uvjeriti i Europsku uniju u važnost mosta kao najboljeg načina povezivanja te će se tako omogućiti financiranje iz fondova Europske unije. I oni koji su imali nedoumica sada su shvatili da je most najbolje rješenje - izjavio je Nikola Dobroslavić.

  Na pitanje je li smatra da je za ovakvu odluku zaslužna Dubrovačko-neretvanska županija koja je sve ovo vrijeme najviše zagovarala gradnju mosta, župan je kazao kako je županija pridonijela čvrstim stavom, ali da je ovo uspjeh svih.

 • 54627041og9

  ZAGREB - Okruglim stolom "Dr. Franjo Tuđman - vizionar i državnik", kojeg su organizirali Zaklada hrvatskoga državnog zavjeta (ZHDZ) i Hrvatski memorijalni dokumentacijski centar Domovinskoga rata (HMDCDR) jučer je u Zagrebu obilježena 14. obljetnica smrti prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

  Na okruglom stolu govorili su predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, saborski zastupnik Miroslav Tuđman, predsjednik utemeljitelja HDZ-a Milan Kovač, publicistica Jadranka Jureško Kero, general Dmir Krstičević, te povjesničar Ante Nazor i u ime ZHDZ-a Srećko Prusina.

  Karamarko je istaknuo kako je hrvatska budućnost samo u međusobnoj toleranciji i solidarnosti svih građana. "Još ima onih koji se ne mogu pomiriti s nastankom samostalne hrvatske države", rekao je Karamarko dodavši kako je ta država i njihova domovina te da će hrvatski narod čuvati njihovo pravo da budu slobodni građani svoje domovine.

 • DSC 0017 533x8001

  Na adventskom vijencu koji je postavljen na trgu pored hotela „Korkyra“ zapaljena je druga adventska svijeća. Narodna glazba „Vela Luka“ izvela je nekoliko prigodnih koračnica, a barba Mirko je imao čast paljenja svijeće.

  U nadsvođenom dijelu restorana hotela "Korkyra" i dalje se održava Božićni sajam na kojemu udruge Liga protiv raka - ogranak Vela Luka, udruga roditelja djece s posebnim potrebama "Cvitić", udruga „Naši trudi“, dječji vrtić "Radost" i Narodna knjižnica "Šime Vučetić" prodaju božićne ukrase i čestitke. Posebna atrakcija su pršurate koje „frižu“ članice Lige protiv raka. Kao što možete vidjeti na našim slikama radi se u veselom ozračju. Velolučani posjećuju štandove, kupuju i na taj način pomažu radu udruga.

  Slijedeće nedjelje je „Nedjelja Caritasa“. Dođite po kolače koji će se prodavati i poslušati klapu Vela Luka-Proizd.

  Fotografije možete pogledati u nastavku...

 • ADVENT U VELOJ LUCI2-page0001

 • thumbnail

  NAFTNO polje "Bijele noći" kojeg je  vlada premijera Ivice Račana 2002. godine prodala ruskom Russnieftu smatrajući da nema perspektivu, u 2012. je proizvelo 1,92 milijuna tona nafte, što je više od prošlogodišnje ukupne proizvodnje Ine i Mola.  Prosječna dnevna proizvodnja u na naftnom polju Bijele noći lani je, prema podacima Zapadno-sibirske grupe "Bijele noći” iznosila 5260 tona.

  U 2012. godini  na nalazištima Bijele noći probušeno je 26 novih bušotina , koje su osigurale dobit od dodatnih 291 tisuću tona.

  Godišnja dobit crpilišta u posljednjih desetak godina iznosi između 400 i 450 milijuna dolara, a vrijednost dobiti od nafte koja se proizvela na tom polju od 2002. kada ga je hrvatska vlada prodala, iznosi 4-5 milijardi dolara. To je više od cijele vrijednosti današnje Ine po najvećoj mogućoj procjeni.

  Da podsjetimo, vlada premijera Račana prodala je sibirska naftna nalazišta Bijele noći po cijeni od 74 milijuna dolara koja se, zbog sramotno lošeg ugovora, nije uspjela niti u cijelosti naplatiti, nenaplaćeno je ostalo 16 milijuna dolara.

 • 1386228105 830 velika jje vlk

  Župan Nikola Dobroslavić predsjedao je 9. Skupštinom Jadransko jonske euroregije, koja se održala u Bologni, u organizaciji talijanske regije Emilia Romagna. Bila je ovo ujedno izborna skupština, na kojoj su se birali predsjednik i potpredsjednik te članovi izvršnog odbora, odnosno tematskih odbora.Za predsjednika Euroregije, za naredne dvije godine, potvrđena je regija Molise, s novim predsjednikom regije Paolom Di Laura Frattura, dok je za potpredsjednika ponovno izabran župan Dobroslavić, koji je i prethodne dvije godine obnašao ovu dužnost.

  Jadransko – jonska euroregija broji ukupno 26 članova, predstavnika regionalne i lokalne razine, iz država koje se nalaze na Jadranskom i Jonskom moru.

  Na održanoj skupštini razgovaralo se o izradi Jadransko – jonske makroregionalne strategije te su prezentirane aktivnosti i zaključci tematskih odbora koji će ujedno biti i doprinos Euroregije u izradi makroregionalne strategije. Predstavljeni su programi teritorijalne suradnje za financijsko razdoblje 2014 – 2020 te mogućnosti formiranja europskih grupa za teritorijalnu suradnju na području Euroregije.

 • Doc1-page0001
   
  VELA LUKA                                                                                           UKUPNO

  Broj birača na obrađenim glasačkim mjestima                      3.639    
  Pristupilo glasovanju                                                               1.271                           34,93 %
  Glasovalo birača ( prema glasačkim listićima )                     1.271                           34,93 %
  Broj važećih listića                                                                   1.263                            99,37 %
  Broj nevažećih listića                                                                     8                               0,63 %
          
                                                                                            broj glasova                       postotak

   
  ZA                                                                                                783                              61,61 %
  PROTIV                                                                                       480                              37,77 %

   

 • vijenac prva

  Došašće ili advent je razdoblje u crkvenoj liturgijskoj godini, vrijeme pripreme za blagdan Božića. U došašću, izrađuje se i stavlja na stol adventski vijenac s četiri svijeće. Simboliziraju četiri nedjelje adventa. U Veloj Luci je veliki adventski vijenac postavljen na trgu pored hotela "Korkyra". Na vijencu je zapaljena prva svijeća uz prigodnu molitvu i blagoslov velolučkog župnika don Ante Burića, a dječji crkveni zbor župe sv. Josipa otpjevao je nekoliko pjesama. Vijenac su osmislile i izradile članice zajednice žena "Katarina Zrinski" OO HDZ-a, uz pomoć sponzora i donatora. U nadsvođenom dijelu restorana hotela "Korkyra" održan je Božićni sajam na kojemu su udruge Liga protiv raka - ogranak Vela Luka, udruga roditelja djece s posebnim potrebama "Cvitić", dječji vrtić "Radost" i Narodna knjižnica "Šime Vučetić" prodavali božićne ukrase i čestitke. Prikupljeni prilozi namijenjeni su radu ovih udruga i ustanova.

  Događanja će se nastaviti u sve adventske nedjelje. Svake nedjelje očekuju se novi izvođači: Narodna glazba, klapa Vela Luka - Proizd i crkveni zbor don Ivo Oreb. Pokrovitelj događanja je Turistička zajednica Općine Vela Luka, a organizatori zajednica žena "Katarina Zrinski" OO HDZ-a i župa sv. Josipa.

   

  Kako je tekla izrada vijenca i slike sa Božićnog sajma pogledajte u nastavku...