hdz-logo


 • 2013-VUsvijeca-ANI33

  Neki su imali sreću ostati u svom gradu, u svom domu i sačuvati sve uspomene i prijatelje, sitnice koje život znače. Mi iz Vukovara smo imali sreću da smo ostali živi ! Mislio sam napisati toliko toga ali svake godine kad poželim nešto napisati pomislim da su sve riječi uzaludne i da je smisao pisane riječi samo meni važan.
  Na današnji dan prije točno 22 godine srušio se sav moj svijet. Ostao sam na ulici sa najlonskom vrećicom, bez novaca i uspomena, sa trudnom ženom i bolesnim roditeljima, bez saznanja kuda i kako dalje. Ne mogu reći da samo izbjeglica izbjeglicu razumije, ali je sigurno da izbjeglica ili prognanik jedni druge najbolje razumiju.

  Mnogi nikada neće znati kako je biti bez doma, na ulici, bez novaca, bez ideje kako i kuda dalje. Mnogi neće nikada oblačiti tuđe košulje i gaće, iznosane cipele i odjeću iz crvenog križa.

  I danas 22 godine poslije za mene i mnoge moje sugrađane više ništa nije isto kao prije i nikada više neće biti.Prolazeći ulicama i danas se sjetim mnogih kojih vise nema. I sada toliko godina poslije palim svijeće za svoje prijatelje i susjede sa kojima sam živio, a kojih vise nema.

  Mnogima je to samo još jedna obljetnica 22 godine poslije, a meni je to samo još jedno svakodnevno sjećanje na moj grad i to već 22 godine.

 • ADVENT U VELOJ LUCI-page0001

 • brak

  Poštovane Luške i Lučani

  Poznato Vam je da se u nedjelju 1. prosinca održava prvi građanski referendum, jedan pravi festival demokracije jer su građani prvi put u 23 godine rekli koja im je tema jako važna. Taj dan odlučujemo jesmo li za to da se u Ustav Republike Hrvatske unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca. 

  Hrvatska demokratska zajednica je stranka narodnjačke i demokršćanske tradicije iz koje proizlazi njena zadaća i obveza promoviranja i zaštite institucije braka, isključivo kao zajednice muškarca i žene, jer prema shvaćanju velike većine naših članova i simpatizera, brak i obitelj su temelji na kojem počiva naše društvo.

  Poštujemo i uvažavamo različitost onih drugih i drugačijih, ali mi brak vidimo samo kao zajednicu žene i muškarca.

  Pozivamo Vas da u nedjelju izađete na svoja uobičajena glasačka mjesta i zaokružite ZA, kako bi u naš Ustav ušla definicija braka – jedino i samo kao životna zajednica žene i muškarca.

 • Prema riječima ravnatelja Doma zdravlja Marina Barčota,dipl.oec. ovo je dugo iščekivana i potrebna investicija budući da će osigurati kontinuirano i nesmetano obavljanje zdravstvenih djelatnosti u periodima (učestalih) nestanaka električne energije kada se određeni dio zdravstvenih usluga ne obavlja ili se obavlja s velikim poteškoćama, posebice rad u hitnoj medicinskoj službi.

  Osiguranje stabilnog napajanja električnom energijom Doma zdravlja predstavlja značajan korak prema većoj sigurnosti pacijenata u odnosu na prethodno stanje.

  Elektroagregat ima snagu 140 kVA u zvučno izoliranom kućištu , namijenjenom za vanjsku instalaciju. Isporuka i puštanje u rad bit će 27. studenog 2013.god.

  Ukupna vrijednost investicije je 171.660,00 kuna sa PDV-om.

 • 1378474193m245

  Ministar Slavko Linić je zaprijetio da zdravstvo neće dobiti ni dvije milijarde kuna, koje su već osigurane kreditom, za sanaciju županijskih bolnica dok god u tom resoru ne prestane "nered koji vlada godinama".

  Dva velika javna sustava u Hrvatskoj koji zapošljavaju i najviše ljudi, zdravstvo i obrazovanje, ne mogu se nadati da će dobit više novca dok god  se sa sredstvima kojim trenutno raspolažu ne počnu ponašati racionalno, poručio je to ministar financija Slavko Linić odgovarajući na pitanja građana pristigla preko društvenih mreža Twittera i Facebooka, prenosi "Novi list". Vlada je objavila video s najčešćim upitima, a Linić je zaprijetio da zdravstvo neće dobiti ni dvije milijarde kuna, koje su već osigurane kreditom, za sanaciju županijskih bolnica dok god u tom resoru ne prestane nered koji vlada godinama.

 • 1 185312

  ''Državni proračun za 2014. godinu izgleda kao da je Vlada u cijelosti digla ruke, kao da je kazala da mi dalje ne možemo i ne znamo, pa ako EU s tim nije zadovoljan, onda ćemo proračun promijeniti'' poručili su u petak HDZ-ovci na konferenciji za novinare na kojoj su komentirali u četvrtak  predstavljeni rebalans proračuna za ovu godinu te proračun za 2014.

  ''Držimo da je Hrvatska preozbiljna država, država koja je članica EU, koja ne može dopustiti da njezinu fiskalnu politiku vode europski birokrati. Smatramo da bi hrvatska Vlada trebala sama imati snage predlagati i provoditi rješenja koja će poboljšati našu ekonomsku situaciju, a ne prepuštati proračun isključivo odlučivanju europskih birokrata'' referirala se HDZ-ova bivša ministrica financija Martina Dalić na obrazloženje proračuna za 2014.''

 • Županiju želimo kao samostalnu regiju

  article home 1384944336zupan

  Prijedlogom novog Zakona o regionalnom razvoju Hrvatska se dijeli u pet regija, a Dubrovnik potpada pod regiju sa sjedištem u Splitu. Zbog najave regionalnog preustroja, ali i najnovijeg "pretvaranja" samostalnog Područnog ureda Porezne uprave u Dubrovniku u splitsku ispostavu, za ponedjeljak, 25. studenog, sazvana je izvanredna sjednica Skupštine Dubrovačko-neretvanske županije koja će se očitovati o položaju Grada i Županije u planiranom regionalnom razvoju:

  - Sigurno je da nećemo prihvatiti "utapanje" Dubrovnika u neku širu regiju. Već smo se u nekoliko navrata na širokim skupovima predstavnika političkog stranaka i javnog života Županije jasno odredili da naša Županija mora ostati samostalna područna regionalna jedinica i da ne dolazi u obzir spajanje u neku širu regiju. Budući da je sad u raspravi prijedlog Zakona o regionalnom razvoju koji na mala vrata planira uvođenje pet regija u Hrvatskoj, željeli smo da se Županijska skupština kao najviše izabrano tijelo županije izjasni o tome.

 • FAH-Ha254686vukovarcirilica625

  Na oko dvije tisuće mjesta u Hrvatskoj s 4.951 registriranim popisivačem volonterom ,u nedjelju 17.studenog započelo je prikupljanje potpisa za referendum koji je inicirao Stožer za obranu hrvatskoga Vukovara radi promjene zakonodavnoga okvira koji regulira pravo nacionalnih manjina na uporabu njihova jezika i pisma. Izmjenama Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, koje predlažu inicijatori referenduma, pripadnici nacionalne manjine pravo na uporabu svog jezika i pisma imali bi ako čine najmanje polovinu stanovnika grada ili općine, a ne kao dosad trećinu stanovništva. Mora se prikupiti 450.000 potpisa.

  I u Veloj Luci članovi udruge HVIDRA prikupljaju potpise prije ulaska na mjesnu tržnicu, pored Privredne banke Zagreb.

  Prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma trajat će do 1. prosinca.

 • naslovna1

  U petak, 15. studenog 2013. u Galeriji CZK Vela Luka, u organizaciji Narodne knjižnice "Šime Vučetić" i Centra za kulturu Vela Luka, održano je predstavljanje autobiografije dr. sc. Petra Gugića  "Krivudavi putovi života". Autor je segmentne priče o svom životu ispričao kroz 30 novela u kojima se usput pojašnjavanju događanja i društvena zbivanja na ovom dijelu otoka od vremena I sv rata pa gotovo do danas.

  Dr. sc. Petar Gugić rođen je u obitelji prožetoj katoličkim odgojem i hrvatskim domoljubljem, odgajao se bez oca koji je u Petrovoj najranijoj mladosti nestao negdje u bespućima Južne Amerike. Školovanje mu je bilo puno dilema i neizvjesnosti. Srednju školu je pohađao u vojvođanskom Petrogradu današnjem Zrenjaninu. Nakon početka II sav rata je stjecajem okolnosti zbog nepostojanja drugoga izbora, upisao Domobransku vojnu akademiju u Zagrebu, gdje se u tek oformljenoj NDH priprema da postane inženjerac. Kao dobar student Petar je  izabrao zrakoplovstvo.

 • 1384427650 922 velika partnerstva-velika

  Zamjenik župana Davorko Obuljen i pročelnica za obrazovanje, kulturu i sport Marijeta Hladilo primili su osnovnoškolce i učitelje iz Češke, Slovačke, Poljske, Turske i Ujedinjenog Kraljevstva koji u sklopu projekta Comenius- Multilateralna školska partnerstva od 11.-15. studenoga borave u posjetu Osnovnoj školi „Vladimir Nazor“ u Pločama.

  U projektu suradnje među osnovnim školama europskih država cilj je „osnaživanje sudionika obrazovnog procesa i promoviranje zemalja partnera u europskom kontekstu“. Škola iz Ploča sklopila je s Agencijom za mobilnost i programe Europske unije ugovor kojim je za projekt dobila oko 170 tisuća kuna.

   

 • docu0023

 • mhdz

  "MLADEŽ Hrvatske demokratske zajednice zgranuta je premijerovim elementarnim nepoznavanjem stanja na tržištu rada u Republici Hrvatskoj. Jučerašnjom izjavom iz Pariza, Zoran Milanović nas je podsjetio na svoje diplomatske i političke (ne)sposobnosti. Negiranjem statističkih podataka Eurostata o 52 posto mladih nezaposlenih Hrvatica i Hrvata, premijer nam je jasno dao do znanja u kojem smjeru ide njegova politička karijera, budući da mu je ona diplomatska, po vlastitom priznanju, već prije 20 godina propala", naglašava se u priopćenju kojeg potpisuje predsjednik Mladeži HDZ-a Josip Bilaver.

  Mladež HDZ-a podsjeća da je u službenoj evidenciji Zavoda za zapošljavanje registrirano je 344.444 nezaposlene osobe, što je za 6,4 posto ili 20.661 osobu više nego krajem rujna prošle godine.

  "Bježeći od činjenice da se zajedno sa Španjolskom i Grčkom nalazimo na samom vrhu po stopi nezaposlenosti mladih ljudi, Milanović nas je podsjetio da živi u paralelnom svijetu lišenom teške hrvatske svakodnevice. Jedino što može Hrvatsku pokrenuti jest neopoziva kolektivna ostavka vlade koja će joj u svakom slučaju biti uručena od hrvatskog naroda na sljedećim parlamentarnim izborima, ma kad oni bili", zaključuje se na kraju.

  Izvor: www.index.hr

 • Početkom mjeseca studenog 2013. god. prihvaćeno je treće fazno izvješće - Studija izvodljivosti i analiza troškova i koristi za projekt Lječilišni centar Vela Luka koje financira Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

  To je rezultat sporazuma Ministarstva i SB Kalos o pružanju tehničke pomoći za pripremu projektne ideje "Lječilišni centar Vela Luka - razvoj zdravstvenog turizma kroz unapređenje javno zdravstvene turističke infrastrukture i popratnih sadržaja" u projektni prijedlog koji će biti prihvatljiv za prijavu na natječaje u okviru operativnih programa koji se sufinanciraju iz strukturnih fondova Europske unije.

  Ukupna vrijednost ulaganja za cijeli projekt procjenjuje se na 87.568.096 HRK bez PDV-a, a predviđa renoviranje postojeće zgrade bolnice, izgradnju novog centra za rehabilitaciju i novog smještajnog centra,renoviranje postojećeg vanjskog bazena , sunčališta i izgradnju novog spa i fitnes centra na mjestu "stare ambulante".

  za web 

  U sklopu investicijskog i tekućeg održavanja Kalosa u mjesecu studenom 2013. god. – izvršit će se vađenje postojećeg i ugradnja novog rezervoara za lož ulje .

 • Prošlih se dana puno govorilo o Proceduri prekomjernog deficita (iako bi daleko smisleniji i sadržajniji hrvatski prijevod engleskog izraza Excessive Deficit Procedure bio Procedura za sprečavanje prekomjernog deficita) i posljedicama njezina pokretanja za vođenje ekonomske politike u Hrvatskoj.  Za sada Europska komisija još nije službeno objavila prijedlog da se u odnosu na Hrvatsku pokrene ta procedura. Međutim, za sljedeći sastanak Ecofina (Vijeća za ekonomska i financijska pitanja), 15. studenoga, kao moguća je točka dnevnog reda najavljena i rasprava o provođenju Pakta o stabilnosti i rastu. Procedura prekomjernog deficita upravo je korektivni mehanizam Pakta o stabilnosti i rastu pa bi se tom prigodom mogla donijeti i odluka o otvaranju Procedure za Hrvatsku.

  Očito je da je Komisija, kad je riječ o Hrvatskoj, puno sporija u predlaganju otvaranja Procedure prekomjernog deficita nego je to bio slučaj u petom krugu proširenja. Peti krug proširenja proveden je 1. svibnja 2004., a Europska komisija je već nakon 12 dana od ulaska  u članstvo objavila izvještaj u kojem je predložila otvaranje Procedure prekomjernog deficita za Mađarsku, Češku, Poljsku i Slovačku. Odlukom Vijeća EU-a iz srpnja iste godine Procedura je i službeno otvorena u odnosu na te države. Jedan od razloga sadašnje „sporosti“ Komisije može biti i nastojanje da se pokretanje Procedure prekomjernog deficita približi novom ciklusu Europskog semestra.

 • bajić

  SVAKI put kada se spomene uloga Mladena Bajića u odavanju službenih tajni kažnjivih po čl. 351. Kaznenog zakona RH, Ranko Ostojić pokrene istragu protiv onih koji su to mogli dojaviti novinarima. U četvrtak je, tako, zbog sumnji u prisluškivanje bivše premijerke Jadranke Kosor ponovo naložio provedbu  unutarnjeg nadzora nad zakonitošću policijske akcije kodnog imena "JUDA", koju je već istraživao u prosincu 2012. bez ikakvih rezultata.

  > Ekskluzivno - Bajićevi SMS-ovi Sanaderu: Hvalio ga i odavao mu podatke!

  Riječ je o operaciji otkrivanja izvora koji su novinarima tijekom 2010. i 2011. neovlašteno dostavljali Uskočke iskaze. Akcija je pokrenuta nakon više uzastopnih zahtjeva USKOK-a. U prvom zahtjevu, kojeg je u studenom 2010. potpisala Gordana Haramila Hranilović, zamjenica ravnatelja USKOK-a, od policije se traži "poduzimanje potrebnih radnji"  i kriminalističkog istraživanja radi utvrđenja okolnosti objavljivanja iskaza Ivana Mravka u "Jutarnjem listu" od 30. listopada 2010. pod naslovom: "Ugovor s TLM-om potpisao sam na Sanaderov nalog." Zahtjev je adresiran na Ministarstvo unutarnjih poslova, Ravnateljstvo policije, Upravu Kriminalističke policije i Policijski USKOK.

 • investicijski forum dubrovnik

  Pod pokroviteljstvom predsjednika RH Iva Josipovića jutros je u u organizaciji Dubrovačko-neretvanske županije u hotelu "Excelsior" počeo 2.Međunarodni investicijski forum „Dubrovnik 2013“.

  Nakon što je prošle godine uspješno organizirala prvi takav forum u Dubrovniku, županija je i ove godine okupila potencijalne investitore kojima će predastaviti više projekata koji se na području juga Hrvatske mogu realizirati. U tu će svrhu investitorima pomoći katalozi poduzetničkih i turističkih zona te zona nautičkog turizma koji su tiskani posebno za oaj Investicijski forum a navedimo i to da je županija osnovala i posebni tim za poticanje ulaganja.

 • referendum

  REFERENDUM o braku održat će se 1. prosinca, odlučio je Hrvatski sabor. Za raspisivanje referenduma na taj datum glasalo je 104 zastupnika, 13 ih je bilo protiv, a petero suzdržanih.

  Nezavisna zastupnica Jadranka Kosor predložila je saboru da se referendumsko pitanje pošalje Ustavnom sudu na ocjenu ustavnosti. Kolege zastupnici nisu je podržali. Protiv njenog prijedloga glasalo je 75 zastupnika, a samo 39 ih je bilo za.

  Raskol SDP-a i HNS-a

  Zanimljivo je da su Kosoričin prijedlog podržali saborski zastupnici HNS-a, članovi vladajuće Kukuriku koalicije. No, protiv davanja pitanja na ocjenu ustavnosti bili su SDP-ovci, isto kao i HDZ-ovci.

  Zastupnici HNS-a zbog toga su zatražili pauzu da se dogovore kako će glasati. Raspisivanje referenduma HNS na kraju nije podržao: dio njihovih zastupnika bio je protiv, a dio suzdržan.

  HNS je bio spreman glasati za raspisivanje referenduma, ali je, kako je objasnio Jozo Radoš, Klub odlučio da to ipak neće učiniti jer Sabor nije poslao zahtjev za ocjenu ustavnosti pitanja.

  "S obzirom da nemamo mišljenje nadležnog tijela, Ustavnog suda, smatramo da ovaj proces nije valjan i Klub HNS-a neće glasati za raspisivanje referenduma", rekao je Radoš.

  "Sabor izglasao raspisivanje referenduma. Mi u HNS-u to nismo podržali jer nije zatraženo mišljenje Ustavnog suda", napisao je na Facebooku zastupnik HNS-a Igor Kolman.

 • DUBRAVKA ŠUICA O ERASMUS-U

  1383722175AAuica

  "Investiranje u obrazovanje i trening mladih je najbolja investicija za budućnost Europe. Studiranje u inozemstvu povećava vještine mladih, razvoj osobnosti i čini ih prilagodljivim u različitim multikulturalnim sredinama, čime automatski postaju privlačni i traženi na tržištu rada. Moramo mladima osigurati uvjete za mobilnosti i pozitivno okruženje  za daljnje usavršavanje, " komentirala je zastupnica Dubravka Šuica prigodom usvajanja novih pravila o programu Erasmus za sve o kojima se glasovalo u Odboru za kulturu i obrazovanje.

  Program Erasmus se prema novim pravilima proširuje te više neće obuhvaćati samo studente nego i druge mlade ljude, osobito pripravnike i one koji tek počinju raditi, te mlade koji se bave istraživačkim radom ili su u sustavu strukovnog obrazovanja.

  Proračunska sredstva u iznosu od 19 milijardi eura namijenjena za program ''Erasmus za sve'', bit će dostupna svim zemljama članicama Europske unije od 2014. godine. Više od 5 milijuna mladih će dobiti priliku usavršiti znanje i vještine u raznim zemljama.

  Izvjestiteljica EP za program Erasmus je Doris Pack koja je zajedno s Dubravkom Šuicom članica predsjedništva organizacije Žena EPP-a.

 • Župan Nikola Dobroslavić sa zamjenicima Marijom Vučković i Davorkom Obuljenom te direktoricom Regionalne razvojne agencije DUNEA Melanijom Milić na konferenciji za novinare predstavio je program 2. međunarodnog investicijskog foruma „Dubrovnik 2013.“ koji će se od 7.-9. studenoga održati u Dubrovniku.

  zupan

  Tom je prilikom župan Dobroslavić naglasio kako je Županija, nakon što je prošle godine održala uspješan investicijski forum, kao prvi takav u Dubrovniku, odlučila nastaviti s okupljanjem i predstavljanjem investicija i investitora. Župan je naglasio kako je Županija u proteklom razdoblju izradila i kataloge poduzetničkih i turističkih zona te zona nautičkog turizma, osnovala poseban tim za poticanje ulaganja te predstavila nekoliko gospodarskih delegacija u inozemstvu. Sve to Županija čini, kazao je župan, kako bi potaknula razvoj investicije, a s time i otvaranje novih radnih mjesta.

  Također, župan je rekao kako je pokrovitelj Foruma ponovo predsjednik Ivo Josipović, da je Grad Dubrovnik i ove godine glavni partner Foruma, te da je tvrtka „Dubrovački biser“ glavni sponzor. Gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić tako će prvog dana Foruma organizirati večeru za uzvanike, a tvrtka „Dubrovački biser“ Vicenca Blagaića posljednjeg dana organizirat će za sudionike Foruma obilazak lokacije Tri sestrice na kojoj se realizira velika turistička investicija.

  Zamjenik župana Obuljen predstavio je program Foruma istaknuvši kako se on sastoji od dva panela - Geostrateški položaj i investicije u DNŽ te Turizam: Strateško promišljanje gospodarskog razvoja i očuvanja prostora.