hdz-logo

Vlada RH ne daje potrebne suglasnosti

vela luka
Iako je Općina Vela Luka i ŽLU napravila sve potrebne zakonske radnje da se odobri koncesija za igradnju Luke nautičkog turizma u Veloj Luci, do danas nisu dobili potrebne suglasnosti Vlade RH za raspisivanje natječaja. Na posljednjoj 13. sjednici Općinskog vijeća 19. prosinca 2014., na inicijativu mr. Dalibora Žuvela (HDZ) donijet je zaključak da će se ispred Općinskog vijeća Općine uputiti Vladi RH pismo sa preporukom da se ubrza donošenje Odluke o izuzimanju dijela područja akvatorija u nadležnosti ŽLU za potrebe marine.
- Nakon što Vlada ili nadležno Ministarstvo donesu ovu prethodnu i potrebnu Odluku, moći će se raspisati natječaj. Općina je sve potrebne korake u okviru svojih nadležnosti pravovremeno poduzela - rekao je pročelnik Upravnog odjela za društvenu djelatnost, poljoprivredu i gospodarstvo Branko Joković.
- Ja osobno smatram da je projekt marine jako važan za Velu Luku i sa nestrpljenjem očekujem njegovu skoru realizaciju - kaže načelnik Tonko Gugić Bakan.
Županijska lučka uprava Vela Luka je u ožujku 2012.godine donijela Plan razvoja lučkog područja kojim se definiraju granice obuhvata luke nautičkog turizma. Općina Vela Luka je u travnju 2013.godine donijela Ciljane izmjene i dopune prostornog plana uređenja Općine Vela Luka za razvoj i uređenje lučkog područja...
Dana 27. prosinca 2013. godine izdana je Lokacijska dozvola za izgradnju Luke nautičkog turizma Vela Luka, Rješenje je postalo pravomoćno 22. siječnja 2014.godine. U izradu projektne dokumentacije do sada je uloženo oko 600 tisuća kuna - objašnjava ravnatelj ŽLU Boris Žuvela.
Županijsko povjerenstvo za granice je izradilo prijedlog granica lučkog područja za buduću Luku nautičkog turizma te ga je krajem ožujka poslalo na donošenje u Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, i na suglasnost Vladi RH.  Nakon dobivanja suglasnost Vlade RH slijedi Odluka Županijske skupštine o raspisivanju natječaja za dodjelu koncesije. Trenutno se u Veloj Luci može sidriti 30-tak jedrilica, a u novoj marini je planirano oko 200 vezova za velike jahte.
- Na žalost do danas nismo dobili potrebne suglasnosti Vlade RH jer prijedlog nije ni stavljen na dnevni red. Zbog navedene situacije zaustavlja se investicija vrijedna 60-tak milijuna kuna koja bi značajno utjecala na daljnji razvoj Općine Vele Luke - kaže Žuvela. S obzirom da je lokacijska dozvola postala pravomoćna 22. siječnja 2014.godine te da vrijedi dvije godine, bojimo se da bi ista mogla isteći prije nego se riješe svi administrativni poslovi koji su zastali jer se čeka na suglasnost Vlade RH - zaključio je Žuvela.
Neobičan je stav Vlade RH prema izgradnji Luke nautičkog turizma u Veloj Luci. Naime, prilikom otvaranja  ACI-jeve marine u Slanom u listopadu prošle godine premijer Zoran Milanović je naglasio da nam treba svježeg novca, a marine su od strateškog značaja za Hrvatsku. Tada je i župan Nikola Dobroslavić naglasio kako županija želi razvijati nautički turizam.
- Već smo dodijelili koncesiju za marinu na Lastovu, a u postupku je i koncesija za Velu luku – rekao je Nikola Dobroslavić  te dodao kako županija radi i na tri projekta eko marina – na Prevlaci, Trsteniku i na Lastovu.
U mjestu se priča da je Vela Luka kolateralna žrtva odnosa Milanović – Šegon, jer je bivši pomoćnik ministra financija Branko Šegon financirao Izradu studije o utjecaju na okoliš, radi čega je u  prednosti na natječaju, no to ne znači da će koncesija biti dodijeljena Šegonu tvrde odgovorni u Veloj Luci, a studija se može otkupiti.
 
Izvor dubrovacki vjesnik